Manifesto
İo, tüm sanat ve tasarım disiplinlerinin orta yerinde duran, onları birbirleriyle ilişkilendiren, ilişkilerini hikayelerle şekillendiren çok yönlü artist akademisyen ve tasarımcı. o her tasarımın bir hikayesi olması gerektiğinin üzerinde durur. Evrende herşeyin bir hikayesi olduğuna ve o hikayenin de bir kavram üzerinde oturduğuna, kendi kavramını içinde barındırdığına inanir. Onun hayatında rastlantısallığa yer yoktur. Herşeyin bir hikayesi vardır ve hikayesi olan herşey daha zengin ve daha derindir. Daha humanisttir. Zamansız hikayeler doğrultusunda çıkılan bu yolculuğun başarısızlıkla kesişmesine ihtimal yoktur.
Ele aldığı her konuda sujeye farklı bir bakış acısı yaratır. o, kavramları ve hikayeleri doğrultusunda ilerlerken, davranış bozmak, öğretileri yıkmak gibi kaygılara sahiptir. Kelimelerin monotonluğunu kırar, eğip büker ve onları kendine aitleştirir. Alışılagelmiş, kalıplaşmış rutinleri devirmek, farklılastırdıkça başkalaşım gösterip olamadığı kendisini olup sujenin içindeki bilemediği karakterleri keşfetmesini sağlar. onun bu özelliğinin öğrencilik yıllarından beri kendisiyle özdeşleştiğini, Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Profesörlerinin şu sözleri onaylar; “Alışılmış olan hiçbirşeyden hoşlanmaz. Tasarımın her yönünü derinlemesine tartışmayı sever. Projesinin üzerinde ona tamamen orjinal bir karakter verinceye kadar çalışır. Alışılmamış cozum yolları üretir.” Prof. Oya Boyla “onun yaratıcılığı ve alısılagelmemiş fikirleri onu diğer tasarımcılardan ayırır.” Prof. Sevinç Hadi Spiritüel deneyimlerinin altyapısını sanatın dışında sosyoloji, mimari, felsefe, din, bilim, tarih, cografya, antropoloji ve teknoloji de oluşturur. Bu etken onun çok yönlü karakterinin gereğidir.
Onun kültürel değerlere de bakış açısı şöyledir: toplumun kimliğini oluşturan diğer toplumlardan farklı kılan şeyin yaşayış ve düşünüş tarzıdır diyerek betimler. O benim özümde olanın bügün benimle sentezlenip yarın bana ait olanlara aktarıldığı gibi kültür insan bedeni gibidir, organları inançlarıdır felsefesini kabul eder. Fikir olarak hi-tech ve futuristik bakış açısından yararlanır. Materyalin hamını, özünü, ve ilkelini kullanarak ele aldığı konuyu farklılaştırır.
Misyon
O her tasarımın bir hikayesi olması gerektiğinin üzerinde durur. Zamansız hikayeler doğrultusunda çıktığı bu yolda alışılmış olan düzeni kırıp alışılmış dışında fikir olarak humanist , hi-tech düşünce ve fütüristik bakış açıları ile doğallığı malzeme ve insan kimliği ile harmanlananarak yaratıcılığı kültürel değerler ile birleştirir. Disiplin farketmeksizin ele alınan her konudaki temel amaç bakış açısını değiştirmek, öğretileri bozmak , kuram ve nesneler yaratmak konunun her detayının tıpkı bir sanat çalışması gibi düşünmek ve uygulamaktır.
Vizyon
Zamansız hikayeleri spiritual deneyimlerin yanı sıra sosyoloji , mimari , felsefe , din , bilim , tarih , coğrafya , antropoloji ve teknolojiyi sentezleyip tüm detayları düşünülmüş , işlenmiş gerçek bir senaryo ile yarınların tasarımlarına bugünden alıntılar ile yansıtmak, bilgi birikimi ile yeni bir dil oluşturarak farklı bakış açıları ile düşünmeye teşvik etmektetir. Yeni gelecek senaryoları oluştururken sujenin gelecekle ilgili yeni bilgi arayışında olan , bilmek isteyen , geleceği sorgulayan bir karaktere sahip olmasınını hedefler. Sanat ve tasarımı bir araya getirirken bu bağlamda yeni bir iz yaratmayı ve farklı coğrafyalara taşımayı amaçlar.
20 Eylül 1979 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1997 ile 2000 yılları arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Bolumu ve sonrasında 2000 ile 2003 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde öğrenimini sürdürdü. Her iki okuldan da birincilikle mezun olduktan sonra mastar eğitimi sureci başladı.
Birçok farklı ülkeden ve kurumdan gelen burs tekliflerini reddetti ve Türk Eğitim Vakfından tam burs, Domus Akademi’ ye gönderdiği portfolyosuyla da ayrı bir burs kazanarak Domus Akademi de Tasarım Masterını Master in Design’ Bölümünde tamamladı. Bu süreç devam ederken fasat ve vitrin tasarımına olan ilgisi onu yine farklı bir tasarım alanına çekti. Scuola Arte & Messagio’ Da Fasat ve Vitrin Tasarımı Programına katıldı ve başarı ile bitirdi.
Öğrencilik yılları boyunca takdir edilen ve örnek gösterilen bir öğrenci olan Ismail Öklügil’in projeleri bu surelerde çeşitli yerlerde sergilendi. Evrende herseyin bir hikayesi olduguna ve o hikayenin de bir kavram üzerinde oturduğuna inanan İsmail Öklügil'in Calvin Klein için hazırladığı “Fly of Be” adli projesi Atatürk Kültür Merkezi’nde, Balyan kardeşlerin eseri olan Icadiye Polis Karakolu’nun restorasyon-restitüsyon projesi Avustralya Sydney Üniversitesi’nde, Art Experience projesi ise Domus Akademi’de sergilenen islerinden birkaçıdır.
2007 senesinde master eğitimini tamamlayıp Türkiye’ye döndükten sonra Milano’da halihazırda bulunan ofisinin dışında Addresistanbul’da kendi tasarım stüdyosunu kurdu. Birçok basarili projenin tasarımcısı olan İsmail Öklügil’in Louis Vuitton için hazırladığı “I’m Sand” isimli fasat tasarımı, Dolce&Gabbana markasına bakış acılarını değiştirmek üzerine kurduğu “No Smoking” adli koleksiyon fikri, Vietri Seramik için tasarladığı “Magical Journey” adli urun, THY Cip Lounge ic mekan tasarimi, Coca Cola Toplanti Salonu, tüm CinemaPink sinema salonları, Fulya Terrace The One spor kompleksi projelerinin hikaye anlatımları şaşkınlık yaratmış, algıları değiştirmiştir. Akademik anlamda 2006 yılından itibaren İç Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım Bölümlerinde Portfolyo ve Proje dersi vermektedir. Yurt içinde çeşitli üniversitelerde halen ders vermeye devam etmektedir.
Tasarım stüdyosunda disiplinler arası farklı bakış açılarını bir araya getiren İsmail Öklügil’in gelecek senaryolarında yarınların tasarımlarına bugünden alıntılar ile yansıtmak, bilgi birikimi ile yeni bir dil oluşturarak farklı bakış acıları ile düşünmeye teşvik etmek yer alır.
www.iodesigner.com